Musa

De Musa heeft een stoere uitstraling en is sterk!!

De Musa leveren we in twee soorten Musa Dwarf  en de Musa Oriëntal Dwarf. 

De Musa wordt ook wel de bananenplant, bananenboom of dwergbanaan genoemd. De tropen haal in je huis met deze bananenboom. De musa komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost-Azië en Australië. Tegenwoordig wordt deze plant vanwege zijn vruchten in vele tropische landen gekweekt. De Musa is een plant uit de familie Musaceae. Het is een mooie kamerplant met enorme bladeren, hij verlangt veel zonlicht en water! 

 

Water

Een bananenplant bestaat voor 80% uit water. Hij lust dus graag veel water. De grond mag niet uitdrogen. In de zomer verbruikt de bananenplant ongeveer 2x zoveel water als in de winter. Indien het in de zomer erg warm wordt zullen de grote bladeren veel vocht verdampen, het is dan noodzakelijk om dagelijks water te geven. Over het gehele jaar genomen is 2x per week voldoende.

 

Het is van belang dat de bananenplant niet met zijn wortels in het water staat. Geef daarom zoveel water als de grond kan absorberen. De hoeveelheid is afhankelijk van de maat plantenbak en plant. Hoe groter de bloempot, hoe meer water erin kan. Voelt de grond na 6 dagen nog steeds erg nat? Dan geef je waarschijnlijk te veel water. Dit kan je het beste controleren door regelmatig je vinger diep in de grond te steken. Wanneer de bladeren van de Musa slap gaan hangen is dit een teken van te weinig water of te veel zon.

Sproeien

De bananenplant groeit van nature in de vochtige tropen. Vaak sproeien verhoogd daarmee de vitaliteit van deze kamerplant. Hoe vaker hoe beter, maar minimaal 2x per week. Sproei hierbij ook de onderkant van het blad ter preventie van ongedierte.

De Musa is dol op regen. Verwen daarom je Musa eens op een zomerse regenbui. Lekker even naar buiten! Maar pas op met de overgang naar direct zonlicht. Het is beter om de bananenplant buiten niet direct in de middag zon te plaatsen. Plaats hem in eerste instantie op een schaduwplek in de tuin en vervolgens pas in de zon. Hiermee voorkom je dat de plant verbrandt.

Licht en warmte

De bananenplant ontvangt het liefst veel zonlicht. De bananenplant wordt opgekweekt onder gefilterd licht. Bij de overgang naar de huiskamer kan te veel direct zonlicht op de bladeren verbranden. Plaats daarom de plant geleidelijk dichterbij het raam.

Minimaal 5 uur direct zonlicht per dag bevordert de groei. Plaats deze kamerplant daarom ongeveer 2 meter voor een raam op het zuiden of direct voor een raam op het oosten of westen. Een raam op het noorden is minder geschikt. Indien bananenbomen te donker staan zal er geen vers blad worden aangemaakt. Bij te weinig licht gaat het blad bovendien hangen.