Echeveria Setosa

Deze mooie plant past in ieder sierstuk of opgemaakte schaal!

Echeveria setosa is een bloeiende succulentensoort, die in de bloeiperiode water in het blad, in de scheuten en in de wortel opslaat. Deze Echeveria Setosa houdt van de zon. Deze vetplant behoort tot de familie van de Crassulacea. Bij de meeste soorten staan de bladeren in rozetvorm.

De kleur van het blad kan verschillend zijn, van diepgroen tot rood.

Echeveria Setosa heeft kortbebladerde bloeipluimen met klokkende, oranjegele, stengelloze bloei in compacte bloeitrossen. 

Mooi te decoreren in een sfeervolle, gemakkelijk te onderhouden patioschaal.

Succulenten zijn er in eindeloos veel varianten. Door de opvallende vormen en kleuren is de plant zeer geschikt om te verwerken in miniarrangementen. Ondanks de hoge decoratieve waarde vragen de trendy Succulenten maar heel weinig verzorging. De plant blijft lang mooi en is te gebruiken als structuurplant of decoratie, alleen of in groepjes, in schalen of bloembakken. Succulenten zijn niet alleen erg decoratief, maar ook zeer smaakvol en rijk aan voedingsstoffen.

De naam “Succulenten” is afkomstig uit het Grieks: “succus” betekent “sap”.
Succulenten hebben een speciale manier ontwikkeld om vocht op te slaan en zichzelf te beschermen tegen droogte en andere weersinvloeden. Het resultaat van dit “ingebouwde” overlevingsmechanisme is een bonte verzameling van meer dan 10.000 soorten in verschillende vormen en kleuren, die overal en onder vrijwel alle omstandigheden kunnen overleven. Tijdens de regentijd wordt water opgeslagen in bladeren, stelen en wortels. Dit gebeurt ook bij soorten met weinig blad: sommige soorten hebben een was- of poederachtige beschermlaag, of er groeien haartjes op het overgebleven blad. Stengelsucculenten, zoals Stapelia en Cactussen, hebben vaak groene, gespleten bladeren of bladeren met stekels die voor de wateropslag zorgen. Bij caudiciforme planten, zoals bijvoorbeeld Pachypodium, Adansonia, Adenium en Cyphostemma, wordt het water juist opgeslagen in de stengel of de wortels, aan de grond. Een goed voorbeeld van een wortelsucculent is onze welbekende aardappel.

Deze Succulent, Setosa, behoort tot de familie van de Echeveria en heeft dikke, vlezige bladeren die in rozetvorm groeien en waarin water wordt opgeslagen. Dezelfde groeivorm zien we bijvoorbeeld bij de Aloë, de Crassula.
De plant is een ware zonaanbidder, die goed bestand is tegen hoge temperaturen en het liefst op een droge standplaats staat. Het blad is zeer decoratief en verkleurt in de zon naar rood tinten. In combinatie met andere Succulenten is deze soort zeer geschikt als structuurplant.

 

Latijnse naam               Echeveria setosa

Plantennaam                 Echeveria

Familie                               Cactaceae (Cactusfamilie) 

Soort gewas                    Cactussen

Groeihoogte max.        0 - 10 cm

Bloeikleur                         Geel, Rood

Bloeimaand                       April, Mei, Juni

Bladkleur                            Groen

Wintergroen                     Bladhoudend

Winterhardheid              Niet winterhard

Standplaats                         Zon

Habitat                                   Droge bodem, Normale bodem

PH bodem                             Neutraal

Speciale kenmerken       Opvallende bladeren, Kamerplanten, Opvallende bloemen